Adres: 30-513 Kraków, ul. Smolki

Rejestracja telefoniczna pon-pt 10-17

Telefon: 532 816 111

Sklep kosmetyczno-upominkowy, gabinet biorezonansu
Beata Tłustowska

Alergia i nietolerancja pokarmowa

ALERGIA  POKARMOWA  jest to natychmiastowy objaw, który zachodzi w organizmie człowieka na skutek spożycia określonego pokarmu. Jest to choroba , którą można odziedziczyć w genach po rodzicach ( wystarczy, że jedno z rodziców cierpi na alergię ), bądź nabyć, gdzie głównym winowajcą jest białko zawarte w pokarmach. Jednym z podstawowych czynników ułatwiający wzrost alergii jest zmniejszenie lub zniszczenie pożytecznych bakterii w jelitach tzw. flory bakteryjnej. Florę bakteryjną najczęściej niszczą ,,złe” bakterie, wirusy, a przede wszystkim antybiotyki, które coraz częściej są przepisywane przez lekarzy.

Cechą charakterystyczną alergii jest szybka reakcja organizmu człowieka, która może wystąpić od razu bądź najpóźniej do 2 godzin po zjedzeniu alergenu.

Gdy człowiek skonsumuje pożywienie, które go uczula, to w jego organizmie zostają wyprodukowane przeciwciała które mają zwalczyć zawarte w tym pokarmie alergeny.  Osoba uczulona spożywa ten określony pokarm, a układ immunologiczny odpowiada wydzieleniem histaminy. Tutaj zachodzi reakcja alergiczna, która może być różna, a w niektórych przypadkach nawet okazać się śmiertelna.

Objawy alergii pokarmowej:

  • wstrząs anafilaktyczny
  • wzdęcia, zaparcia lub biegunki z silnymi bólami brzucha, wymioty
  • duszności, katar, kaszel
  • różnorodne wysypki, podrażnienie skóry, atopowe zapalenie skóry
  • opuchlizna
  • zmęczenie

Najczęstsze alergeny pokarmowe to:

  • orzechy
  • migdały
  • jajka
  • mleko
  • ryby
  • skorupiaki

Alergia pokarmowa występuje bardzo rzadko. Szacuje się ją u około 2,5% populacji. Najczęściej uczula tylko jeden alergen co w przypadku nietolerancji pokarmowej jest nieco inaczej.

 

dust-flower-589169_1920

 

NIETOLERANCJA POKARMOWA to błędna reakcja organizmu na niektóre pożywienie. Różni się tym od alergii, że reakcja organizmu na nietolerowany pokarm może wystąpić kilka godzin, a nawet kilka dni po spożyciu produktu. Alergenem może okazać się jeden albo kilka lub nawet w niektórych przypadkach kilkanaście produktów, które spożywamy na co dzień. Przy alergii symptomy występują praktycznie od razu.

Objawy nietolerancji objawiają się na wiele sposobów i u każdej osoby inaczej.

Mogą wystąpić :

– bóle głowy bądź migreny lub zmęczenie na przemian z depresją, nadpobudliwością, bezsennością – które często nie są identyfikowane z nietolerowanym pokarmem, a na przykład ze zmianą pogody, zmęczeniem, przepracowaniem

– problemy ze strony układu pokarmowego : wymioty, bóle żołądka, wzdęcia, zaparcia lub biegunki – objawy te mylnie brane są za grypę żołądkową, jelitową bądź zatrucie jakimś pokarmem

– wysypki skórne, które mogą być podobne np. do ospy czy półpaśca albo różyczki

– dolegliwościami ze strony układu oddechowego – często problemy z oddychaniem, katar, męczący kaszel czy kichanie – objawy te brane są za częste przeziębienia

– nadpobudliwość, bezsenność u małych dzieci na skutek swędzenia delikatnej skóry zwłaszcza w nocy

Główne alergeny pokarmowe to :

  • białko mleka krowiego
  • białko jajka kurzego
  • białko pszenicy
  • ryby
  • orzechy
  • cytrusy
  • dodatki do żywności
  •  i wiele innych pokarmów

Szacuje się, że około 45 % populacji cierpi na nietolerancję pokarmową, a ta liczba z roku na rok znacznie wzrasta. Nietolerancja pokarmowa dzisiaj stała się jedną z największych i najbardziej uciążliwych chorób cywilizacyjnych.

 

Postępowanie w przypadku wykrycia alergii lub nietolerancji pokarmowej !

Do tej pory medycyna nie wynalazła metody farmakologicznej aby całkowicie w 100% wyleczyć z alergii pokarmowej. Można jedynie zminimalizować jej objawy, lekami przeciwhistaminowymi. Niektóre leki są już dostępne w aptece bez recepty. Leki te mogą mieć pozytywny wpływ na kontrolowanie objawów alergii  i nietolerancji, ale nie przyczyn. Powodują również masę efektów ubocznych. Kolejną metodą jest przeprowadzenie diety eliminacyjnej w celu dowiedzenia się co Cię uczula. Następnie rygorystycznie unikać takich pokarmów co przysparza wiele kłopotów w kuchni (zwłaszcza gdy ma się rodzinę ). Trwa to około 3-4 miesięcy. Można również poczekać w kolejce do lekarza, który zleci testy pokarmowe i odczulanie.

Najlepszym sposobem aby dowiedzieć się których pokarmów nie toleruje Twój organizm jest faktycznie wykonanie testów pokarmowych. W naszym gabinecie Herbamedika wykonuje się je metodą BRT. Są bezbolesne,  bezinwazyjne i bezpieczne co ma kluczowe znaczenie dla dzieci, które boją się ukłuć. Takie testy może wykonać każda osoba zarówno w wieku starszym jak też nowonarodzone dziecko. Po wykonaniu testów omówiony zostanie program odczulania poszczególnych alergenów. Ważne jest, żeby przez okres odczulania jak również przez okres karencji po odczuleniu danego alergenu, który trwa 21 dni wyeliminować go całkowicie z diety. Jest to bardzo ważne, gdyż niewykluczenie określonego alergenu z diety nie przyniesie żadnego efektu i pacjent nie odczuli się.

Każde odczulanie alergenu pokarmowego odbywa się pod ścisłą opieką dietetyka. Dietetyk omówi których pokarmów nie wolno spożywać przy odczulaniu danego alergenu i będzie monitorował wagę ciała w celu Twojego bezpieczeństwa i dobrego samopoczucia. Jeżeli zajdzie konieczność zaoferuje Ci pomoc w układaniu Twojego codziennego jadłospisu.

Już dziś umów się na wykonanie testów pokarmowych. Zaufaj nam a pomożemy Ci.


Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Zobacz także: